Wil je opschalen, maar blijven de resultaten achter?
Misschien herken je het wel, dat je wilt doorgroeien met je business en daar van alles voor doet, maar dat je niet het resultaat behaalt dat je graag zou willen. Veel scale-up bedrijven die willen groeien en betere resultaten willen behalen, ontdekken op een gegeven moment dat er méér nodig is dan alleen een goede groeistrategie. Als businesscoach kijk ik daarom ook niet alleen naar strategie, maar ook altijd naar wat de groei belemmert in scale up organisaties. Soms zijn het bijvoorbeeld de interne dynamieken en samenwerkingsproblemen die echte groei in de weg staan. Veel ondernemers en directeuren zijn zich hier niet altijd van bewust, en dat is echt een gemiste kans. Dan blijf je namelijk heel hard werken om te groeien en op te schalen, maar… met je voet op de rem! En ja, dat merk je helaas ook in je resultaten.
Lencioni’s principes voor scale up bedrijven
Een aantal jaren geleden werd ik gevraagd voor een scale up traject door een team van eigenaren, omdat ze met hun bedrijf wilden opschalen en doorbreken naar het volgende niveau. Samen gingen we aan de slag met een scale up groeistrategie, maar al snel zag ik dat er óók wat anders nodig was. Wat bleek namelijk, na de eerste team-intake en de persoonlijke intakes die ik deed: Het rommelde in het team… Ze wilden héél graag samen door, met alle 4 de co-founders. Maar onder de oppervlakte bleek er van alles te spelen. Aan de hand van het werk van Patrick Lencioni ontwikkelde ik een traject, waarmee ik ze niet alleen zou helpen met hun scale up businessstrategie, maar ze ook zou ondersteunen in het effectief samenwerken en het behalen van betere teamresultaten.
Patrick Lencioni’s boek “De 5 frustraties van teamwork” legt, aan de hand van een verhaal met praktijkvoorbeelden en de bijbehorende Piramide van Lencioni, uit waar het vaak mis gaat in organisaties. Echt, een aanrader. Het biedt hele waardevolle inzichten die je kunnen helpen om de obstakels in je (leiderschaps)team aan te pakken. Dit boek heb ik ondere andere gebruikt voor het traject met het team van eigenaren. Inmiddels ben ik officieel gecertificeerd Lencioni Coach, omdat ik de principes zo waardvol vond en ook graag met de officiële Lencioni tools en het Lencioni Team Assesment wilde kunnen werken.
Volgens Patrick Lencioni zijn er verschillende valkuilen die (management)teams kunnen tegenhouden op hun pad naar succes en businessgroei. Voor scale-up organisaties, waar de druk om te presteren (extreeem) hoog is, kunnen deze valkuilen extra schadelijk zijn en ervoor zorgen dat teams vastlopen in onderpresteren. Dit óndanks hun geweldige potentieel en de briljante strategische plannen die zijn opgesteld!
Veelgemaakte fouten bij onderpresteren
Goed, maar hoe herken je dit dan, of dit onderpresteren misschien speelt in jouw organisatie? In dit artikel deel ik een paar veelgemaakte fouten bij teams die onderpresteren, oftelwel als je ondanks een knettergoede strategie toch tegenvallende resultaten hebt. Lencioni benadrukt in zijn boek en de bijbehorende Piramide van Lencioni het belang van open communicatie, het omarmen van conflicten en proactieve besluitvorming. Hier zijn drie veelvoorkomende fouten die (management)teams maken en die groei belemmeren:
1. Gebrek aan echte Communicatie
In het managementteam van een scale-up kan een gebrek aan open en transparante communicatie leiden tot misverstanden en frustraties. Wanneer teamleden belangrijke informatie of zorgen niet delen, blijven beslissingen vaak onduidelijk. Dit kan resulteren in een gebrek aan richting en samenhang, waardoor de strategie niet effectief wordt uitgevoerd. Teamleden kunnen het gevoel hebben dat ze alleen staan in hun verantwoordelijkheden, wat de samenwerking en betrokkenheid in de weg staat.
2. Vermijden van Confrontatie
Teamleden kunnen geneigd zijn om confrontaties te vermijden uit angst voor conflicten of om de sfeer goed te houden. Dit kan leiden tot onopgeloste spanningen en onderliggende onvrede die de samenwerking ondermijnen. In plaats van constructieve feedback te geven of meningsverschillen te bespreken, blijft iedereen in een “diplomatieke modus”. Dit gebrek aan eerlijke discussie remt innovatie en belemmert de mogelijkheid om belangrijke strategische keuzes te maken. Het resultaat is dat het team onbewust in een soort van ‘freeze’ zit, terwijl de organisatie zou moeten groeien.
3. Wachten op Instructies
Wanneer teamleden afwachtend zijn en kijken naar de leiders – of in het MT naar elkaar – voor beslissingen, ontstaat er een passieve cultuur die de vooruitgang belemmert. In een scale-up waar snelheid en flexibele besluitvorming cruciaal zijn, kan dit leiden tot gemiste kansen en een vertraging in projecten. Teamleden voelen zich misschien niet gestimuleerd om initiatief te nemen of creatief te denken, wat leidt tot een gebrek aan proactiviteit en vernieuwing. Dit kan de groei van de organisatie belemmeren en de motivatie onder teamleden ondermijnen.
Tips voor teams bij onderpresteren
Nu we drie veelvoorkomende fouten hebben besproken die leiden tot onderpresteren binnen (management)teams van scale-up organisaties, is het tijd om in actie te komen. Het herkennen van deze obstakels is de eerste stap, maar echte verandering vereist dat je actie gaat ondernemen op deze punten. In deze dynamische omgeving van een scale up, waar groei en succes hoge prioriteit hebben, zijn hier drie essentiële tips die teams kunnen toepassen om een cultuur van samenwerking en prestaties te bevorderen. Hiermee leg je niet alleen de basis voor betere resultaten, maar creëer je ook een fijne werkomgeving waarin iedereen zich gehoord voelt en waar creatieve en innovatieve ideeën kunnen ontstaan.
1. Creëer een cultuur van vertrouwen
Voor scale-up teams is het opbouwen van een cultuur van vertrouwen cruciaal. Dit begint met open communicatie, waarbij teamleden zich veilig voelen om hun gedachten, ideeën en zorgen te delen zonder angst voor negatieve gevolgen. Besteed tijd aan teambuildingactiviteiten en regelmatige check-ins om het onderlinge vertrouwen te versterken. Moedig een omgeving aan waarin kwetsbaarheid wordt gewaardeerd, zodat teamleden zich gehoord en gesteund voelen. Door vertrouwen op te bouwen, kunnen teams eerlijker en effectiever samenwerken, wat leidt tot snellere besluitvorming en een grotere betrokkenheid bij gezamenlijke doelen.
2. Moedig conflict aan!
In een scale-up organisatie is het cruciaal dat teamleden verschillende perspectieven en ideeën kunnen delen. Faciliteer discussie- en brainstormsessies waar het uiten van afwijkende meningen niet alleen wordt toegestaan, maar zelfs wordt aangemoedigd. Dit kan bijvoorbeeld door een gestructureerde manier van feedback geven en ontvangen te implementeren, zoals ‘plussen en minnen’ als een feedbackmethode. Wanneer teamleden zich vrij voelen om konstruktief met elkaar in gesprek te gaan en elkaar uit te dagen, leidt dit tot innovatieve oplossingen en bevorderde creativiteit. Gezonde meningsverschillen kunnen het team helpen om sterkere strategische beslissingen te nemen en obstakels effectiever te overwinnen.
3. Geef je teamleden verantwoordelijkheid
Het geven van verantwoordelijkheid en autonomie aan teamleden is essentieel voor het stimuleren van betrokkenheid en motivatie. Moedig teamleden aan om eigen beslissingen te nemen en initiatief te tonen in projecten. Ook binnen je MT, wees duidelijk wie voor welk domein eindverantwoordelijk is. Als je door wilt groeien kun je niet meer over alles samen besluiten. Het helpt om duidelijke doelstellingen én verantwoordelijkheden te definiëren, waarbij iedere teamlid een rol speelt in de bredere bedrijfsstrategie. Bied daarnaast de nodige middelen en ondersteuning voor teamleden om hun taken succesvol uit te voeren. Wanneer iemand zich empowered voelt, ben je meer geneigd om proactief bij te dragen aan groei en innovatie, wat leidt tot betere resultaten en een sterker, fijner team.
Scale up succes door een sterk en gezond MT
Onderpresteren is een obstakel dat veel scale-up organisaties tegenkomen, maar het is te verhelpen. Door de (onbewuste) disfuncties van jouw team(s) aan te pakken, maak je de weg vrij voor groei en succes. Voor scale-ups is het cruciaal om niet alleen te focussen op cijfers, maar ook op de teamdynamiek die deze cijfers mogelijk maakt. Het verschil tussen stagnatie en gezondegroei ligt in het vermogen om open communicatie en gezond conflict te omarmen. En dan heb ik het zowel over jouw eigen team, het MT, als over de rest van de teams. Maar alles start altijd met het leiderschapsteam. In mijn visie is het het MT dat leidt en dus ook als voorbeeld en inspiratie moet dienen voor de rest.
Wanneer je als leiderschapsteam gaat samenwerken aan het oplossen van deze frustraties, creëer je een cultuur die niet alleen innovatie stimuleert, maar ook duurzaam schaalbare resultaten oplevert. In deze serie artikelen zullen we andere frustraties van teamwork verkennen én strategieën delen om deze te overwinnen. Pas deze inzichten toe in jouw organisatie en zie hoe je team niet alleen groeit, maar ook elkaar versterkt, wat zorgt voor meer groei en betere resultaten.
De vijf frustraties van teamwork bij scale-ups
In het volgende artikel – het eerste in een serie over de vijf frustraties van teamwork – duiken we in de eerste disfunctie: gebrek aan vertrouwen. Ik deel in dit artikel 10 gedragingen die je kunnen helpen om dit gebrek aan vertouwen te herkennen in je eigen (management)team én een aantal tips die helpen om een sterk fundament van vertrouwen te creëren.
Wil je ook met je business opschalen en doorgroeien, dan is het artikel over de training die ik volgde bij Verne Harnish ook waardvol om te lezen. En wil je kijken wat er voor jouw bedrijf of jouw MT voor scale up strategie nodig is? Of wil je meer weten over het Lencioni Team Assesment, wat direct blootlegt waar jullie groeimogelijkheid zit? Dan nodig ik je van harte uit voor een kennismakingsgesprek: www.lisettetol.nl/strategiesessies.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!