10 lessen van scaleup expert Verne Harnish over businessgroei

Deze maand was ik te gast bij een training van Verne Harnish. Verne wordt ook wel de Growth Master genoemd en hij is dé expert op het gebied van Scaleups. In dit artikel deel ik 10 van de belangrijkste lessen uit deze training.

Maar eerste even terug in de tijd. Het is alweer zeker een jaar of tien geleden dat ik het boek ‘The Rockefeller Habits’ van Verne Harnish voor het eerst las. Ik vond het toen niet alleen heel leerzaam, maar ook overweldigend. Ik was ZZP-er en kon met veel van de zaken die werden genoemd niet bedenken hoe ik het in mijn bedrijf moest gaan toepassen. Maar dat ik hier iets mee moest, dat was zeker. Dus de belangrijkste punten begon ik toe te passen.

De 3 principes van de Rockefeller Habbits

In basis richt de theorie van Rockefeller Habits zich op Prioriteit, Informatie en Ritme. Deze 3 punten zijn belangrijk voor de groei van een onderneming. Volgens Verne Harnish verloopt bedrijfsgroei niet in een rechte lijn, maar gebeurt dit met horten en stoten. Dit zul jij als groeiondernemer die al even bezig is ook vast en zeker herkennen 😉. Door de 3 punten Prioriteit, Informatie en Ritme in combinatie met de 10 gewoontes toe te passen, creëer je een stevig fundament voor je business.

Van ZZP naar MKB en Scaleup

Bijna 5 jaar geleden startte ik mijn derde bedrijf, dit keer als businesscoach en consultant. In eerste instantie werkte ik voornamelijk met ZZP-ers, inmiddels coach ik ook MKB en scale up companies.  Ze liepen er allemaal tegen aan dat er geen duidelijk structuur en strategie was naar groei. Het boek Scale Up van Verne Harnish, het vervolg op Rocekfeller Habbits, is één van de boeken die ik mijn klanten vaak aanraadt. En in mijn coaching en consultancy werk zelf met mijn klanten ook met mijn eigen, iets vereenvoudigde versie van dit model.

En deze maand was ik dus bij de training van Verne Harnish. Een training waarin we dieper ingingen op de basisprincipes uit het boek. En de toepassing hiervan in de praktijk. Zodat ik mijn klanten nog beter kan helpen bij het bereiken van hun doelen.

Een training van Verne is als een ware orkaan

Goed, terug naar die training die ik deze maand volgde. Om eerlijk te zijn, een training van Verne is een bijzondere en overdonderende ervaring. Een ware orkaan aan informatie die over je heen komt. Er is zoveel dat je op wilt nemen, het is bijna onmogelijk om alles bij te houden. Het gevoel dat als je niet snel genoeg bent, je verdrinkt. Mijn reddingsboei op dit soort dagen; mijn notitieboekje!

Ik heb tijdens en na deze dag aantekeningen gemaakt, zodat ik er nu maar ook later verder mee aan de slag kan en dingen terug kan lezen. Inmiddels heb ik een samenvatting van deze dag gemaakt en 10 belangrijke lessen van Verne Harnish over business groei op papier gezet. Zodat ik er verder mee aan de slag kan. Zowel in mijn eigen bedrijf, als bij de klanten met wie ik werk en die hun bedrijf willen laten groeien.

En omdat ze in mijn ogen voor elke groeiondernemer belangrijk zijn, deel ik ze graag met jou. Zodat je ze in je plannen voor 2019 mee kan nemen en toe kan passen.

Mijn 10 persoonlijke lessen van Verne Harnish

Goed hier komen ze dan. Mijn 10 lessen. Een persoonlijke selectie van wat ik tijdens de training van Verne Harnish heb geleerd over business groei en scaling up.

DOE WAT JE LEUK VIND EN WAT JE ENERGIE GEEFT

Als je als ondernemer niet doet wat je het allerliefste doet, waar je hart ligt, waar je van houdt, dan zul je – vroeg of laat – stoppen. Ondernemen is topsport, het is zwaar en elk normaal persoon zou het al lang opgegeven hebben. Je MOET passie hebben voor wat je doet. Je hoeft er niet alleen maar goed in te zijn. Ik kan heel goed zijn in iets, maar het kan me helemaal leeg zuigen. Als ondernemer wil je focussen op dat wat je energie geeft. Waar je kracht zit en wat jou kracht geeft. En aansluitend daarop; waar kun je waarde toevoegen aan je bedrijf? En zoek hulp voor alles waar je zelf geen energie van krijgt of waar je niet goed in bent. Dat is de eerste stap naar groei.

WAT JE MOET VERANDEREN ALS JE BUSINESS GROEIT

In de beginfase van je ondernemerschap is dit hoe het gaat; a. je zegt ja op alles en b. je beantwoord alle vragen van iedereen. Als je gaat opschalen zul je dit moeten doen: a. nee zeggen en b. stoppen met vragen beantwoorden en hele goede vragen gaan stellen! De belangrijkste vraag voor jezelf: ‘What is the real job that needs to be done?’.

ZORG VOOR CANDY CRUSH MOMENTEN

Een van de redenen waarom Candy Crush zo’n succes is geworden is omdat je direct weet of je stap de goede is. Zo werkt het ook met feedback. Dus zorg dat je in je business werkt met korte deadlines en meetbare doelen. Zodat je ook precies weet of én wanneer je een volgend level hebt bereikt. Op deze manier zijn mensen veel productiever en gemotiveerder en kun je sneller groeien.

DAGELIJKSE 5 MINUTEN MEETING

Om je doelen te behalen is het heel belangrijk dat je je prioriteiten heel helder hebt. Daar zijn allerlei protocollen voor, maar een snelle en direct toepasbare vind ik deze: zorg voor dagelijkse vergaderingen in de vorm van huddles: vergaderingen van vijf minuten waarin je de belangrijkste to-do’s doorneemt en beknopt zegt wat er wel en niet goed ging bij de vorige taak.

NEVER EAT ALONE

Als je met business 10X wilt, wie zijn dan de 25 relaties die hiervoor nodig zijn? Met welke mensen moet je gaan connecten? Onthoud, ‘the bigger the name, the faster you scale!’ Wie zitten er op bepaalde posities in jouw vakgebied, wie schrijven boeken over jouw vakgebied, wie zijn de experts? Een aanvulling op deze lijst; never eat alone! Ga koffie drinken, lunchen of eten met deze mensen. Een leuk voorbeeld van Verne hoe je dit kunt doen; stuur diegene je favoriete boek, vertel wat je hierin zo geraakt heeft en vraag wanneer hij/zij tijd heeft het hierover te hebben. Mijn tip: Maak deze lijst nu en begin met de nummer 1 hiervan te contacten.

ZOEK EEN BUSINESS COACH

Het voorbeeld dat Verne aanhaalde toen hij dit punt noemde was dat van Steve Jobs. De grootste groeisprong van Apple was toen Steve Jobs met een coach ging werken. Alle peak performers hebben een coach. Iemand die je laat zien wat je zelf niet ziet, je op het pad houd als dingen niet gaan zoals je wilt. Ondernemen is soms best eenzaam. Durf hulp te vragen. Zorg dat je als ondernemer blijft groeien, zowel strategisch als persoonlijk.

ZORG VOOR EEN TOP TEAM

De belangrijkste manier om dit te doen is: ‘hire right!’. Oftewel neem de juiste mensen aan. Kijk ook naar je huidige team; wie zou je heel enthousiast weer opnieuw aannemen. Wie niet past; afscheid van nemen. De 3 manieren om te testen of je de juiste mensen aan neemt: 1. Passen binnen je bedrijfscultuur 2. Hebben geen management nodig 3. ‘They must WOW you’, waarmee Verne bedoelt dat ze beter zijn dan jij.

ER IS MAAR 1 KAPITEIN

Het hoofd van het bedrijf kan maar één naam zijn. Het moet iemand zijn die het leuk vind om alles te monitoren en die de eindbeslissingen maakt. Dat is zijn rol. Als jij dat niet bent, als owner, zorg dat je zo snel mogelijk een andere CEO aanneemt. Dat heeft Verne zelf ook gedaan 😉. Je moet vooral de dingen doen waar jij goed in bent en die je leuk vindt.

FOCUS OP PROCES

De grootste zwakte van scaleups is volgens Verne dat ze teveel bezig zijn met functies die goed moeten worden uitgevoerd. Maar je focus moet naar het proces. Het proces bepaalt je business. Dus kijk eens, welke 4 tot 9 processen runnen de business. En kijk dan wie daar verantwoordelijk voor moet zijn. Waarom zijn we zo slecht in processen? We denken dat als het eenmaal staat we er niks meer aan hoeven te doen. Maar het is net als een kast die je helemaal hebt uitgemest en netjes hebt opgeruimd; als je daar te lang niks aan doet puilt hij uit. Dus net als met een kast; zorg dat je tussendoor opruimt en als het niet meer past, bouw een grotere kast!

EASY IS HET TOVERWOORD!

De nummer 1 taak voor bedrijven moet zijn: ‘Make Life More Easy!’. Dus vraag jezelf eens af, wat moeten we doen om X gemakkelijker, moeitelozer te maken? Dit doe je voor jezelf. Voor je team. Voor je business. En voor je klanten! Vragen die jezelf hierbij kunt stellen; is het gemakkelijk om met je te werken? Ben je gemakkelijk te vinden (vb website)? Ben je gemakkelijk te benaderen (voor klanten, voor collega’s)? En maak het concreet: wat kunnen we doen om 1% makkelijker te zijn deze week? Denk aan interne processen, minder mail, betere bereikbaarheid voor klanten, makkelijker om klant bij je te blijven etc etc.

Wat mij betreft is deze laatste  echt de nummer 1 tip van deze dag. Als je hierop focust kan het niet anders dan dat je groeit én dat het meer ontspannen en easy gaat!

Ook met je business naar het next level? Dan nodig ik jou, geheel vrijblijvend en gratis, uit voor een gesprek ter waarde van €250.

BELANGRIJK: weet dat ik niet iedereen kan helpen. Ik kan je alleen helpen als je:
– Een ambitieuze en gedreven ondernemer bent
– Je graag wilt groeien, je weet dat er meer mogelijk is voor jou.
– Je bereid bent dingen anders te gaan doen.

Als je interesse hebt, meld je dan hier aan: www.lisettetol.nl/strategiesessies.  Je krijgt dan zo snel mogelijk te horen of een gesprek passend is.

Groet,
Lisette

PS  Vind je een gesprek net even een stap te vroeg, maar  wil je wel  ZONDER STRESS DOORBREKEN NAAR HET NEXT LEVEL! In mijn aller nieuwste online training leer je wat er voor nodig is om jouw bedrijf – op een ontspannen manier! –   naar het volgende niveau te tillen. Meld je hier aan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *