, ,

Van altijd druk naar ontspannen ondernemen

Vanmorgen sprak ik Anne, altijd druk en eigenaar van een goedlopend bedrijf in Amsterdam Oost. Ze deed een aantal weken geleden mee aan mijn 1-daagse event ‘Verdubbel je energie – Verdubbel je omzet’.

Ik had een bel-afspraak omdat ik graag wilde weten hoe het nu met haar ging.
Wat ze al had geïmplementeerd, wat werkte en wat nog niet.

Anne draait goed met haar bedrijf. Ze heeft een geweldige omzet.
En ze is dol op haar werk; ze vindt het echt het meest fantastische wat er is.
Maar toch worstelde ze.
Toen ze zich aanmeldde voor het  1-daagse event vertelde ze dat ze minimaal zes dagen per week aan het werk was. Soms zelfs zeven.

‘Ik heb het zo belachelijk druk. ik werk me drie slagen in de rondte en heb nog steeds het gevoel dat ik tijd te kort kom. En ik weet ook gewoon niet hoe ik me moet ontspannen. Dan ben ik een keer vrij en na een half uur verplicht op de bank zitten om uit te rusten, word ik helemaal kriegel. Maar ik weet ook dat ik zo niet door kan gaan. Ik kijk echt uit naar de zomer. Dan is het in mijn branche een stuk rustiger. En kan ik even bijkomen’.

Ik ken veel ondernemers zoals Anne.
En ik snap haar heel goed.
Ik herken haar worsteling. Als geen ander misschien wel…
Ik had net als Anne een goedlopend bedrijf en ik vond mijn werk geweldig!
Maar ik werkte veel te veel. En niet alleen omdat ik het leuk vond.
Maar ook omdat ik zo graag wilde dat ik nog meer mensen kon helpen.
Ik wilde nog meer lessen geven. Nog meer trainingen en workshops in bedrijven. Nog meer mensen coachen.

Ik werkte hard en zorgde niet goed voor mijzelf.
Terwijl ik geloof dat het van levensbelang is om goed voor jezelf te zorgen.
Dat was nota bene waar ik mensen mee hielp!
Ik was het op een gegeven moment zat en ben het anders gaan doen.
Niet in 1 keer, maar met kleine, haalbare stappen.

Er zijn 3 belangrijke stappen om  ontspannen te ondernemen. En het leuke is, ze zijn heel eenvoudig toe te passen! Ik deelde ze met Anne en ik deel ze ook graag met jou.

1. Herstel de balans en ontspan

Vaak ben je als ondernemer meer dan 40 uur per week met je bedrijf bezig. We zijn vaak verslaafd aan druk-druk-druk, aan constant doen, aan het reageren op alle prikkels (telefoon, mail, etc). Maar om op te laden is het slim om niet te wachten op je vakantie, maar ook gedurende je week oplaadmomenten te hebben. Momenten waarin je de balans herstelt en ontspant. Kijk of je elke week minimaal 2 avonden een dag in kan plannen waarop je helemaal niet met je werk bezig bent. Dus ook geen mail checken; echt, de wereld vergaat niet! En ga dan iets doen wat jou ontspant of waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Ga een taart bakken of ga lekker naar buiten met vrienden of familie, maak een lange strandwandeling. Even lekker uit je hoofd, in je lichaam! Het is handig om deze tijd echt in je agenda te zetten. En zorg dat deze tijd heilig is, alsof je een afspraak hebt met jouw allerbelangrijkste klant of beste vriendin, die zeg je toch ook niet zomaar af? Jij bent net zo belangrijk. En al deze pauzes en oplaad-momenten zorgen ervoor dat je fris en uitgerust weer verder kunt.

2. Breng structuur aan in je week

Vaak zijn ondernemers heel erg goed in brandjes blussen, dingen doen die zorgen voor een instant gevoel van bevrediging. Dat heb je mooi weer opgelost! Maar al snel ben je heel versnipperd aan het werk en hol je constant achter de feiten aan . Wat heel slim is om te doen, is om niet meteen je dag met je mail te beginnen (een enorme trigger voor brandjes blussen) maar je dag te beginnen met een tijdsblok van bijvoorbeeld 2 uur waarin je aan je bedrijf gaat werken. Bijvoorbeeld het maken van je marketingplan, het ontwerpen van nieuwe producten of diensten, of met iemand sparren over je bedrijf. Ook kun je kijken of je niet elke dag je agenda vol zet met afspraken, maar dat je ze bundelt. Dat bundelen van die afspraken zorgt dat je de andere dagen heel gefocust kunt werken aan jouw ander taken. Dat bundelen noemen ze ook wel time-batchen en dat kun je met alles doen; creatieve dingen als blogs schrijven, je administratie, je social media uitingen. Kijk of je er een systeem van kan maken. Dit scheelt je zo uren per week die je weer lekker kunt besteden aan een oplaad-momentje :-)!

3. Doe die dingen waarin je waarde toevoegt

Veel ondernemers willen alles zelf doen. Omdat het geld scheelt denken ze. Maar kijk eens even naar wat jij kost per uur. Hoe zou het zijn als jij meer uren kunt declareren, meer uren werk kunt doen waar je ook echt voor betaald krijgt? Dat lukt echt alleen maar als je de dingen doet waar jij goed in bent en waarin je waarde toe voegt. Dit was voor mij ook een moeilijke stap, omdat ik ook nog eens het liefst alles zelf deed als perfectionist. Maar het is ook de stap die me het meest heeft opgeleverd. Nee, ik maak niet meer schoon. Ik doe ook mijn administratie niet meer. En geen verhuur meer en ook geen mail. En wow… wat een zeeën van tijd heb ik nu. Zeeën van tijd die ik echt kan besteden aan mijn bedrijf. aan het krijgen van klanten, aan het onderhouden van klantencontact. Aan telefoontjes zoals met Anne vanmorgen. En het duurt soms even maar het levert me nu echt omzet op. Je kunt hier klein mee beginnen. Besteed eerst het ding uit waar je het minste waarde toe voegt, waar je niet goed in bent of waar je echt een enorme hekel aan hebt.

Anne was blij met mijn tips. Zelf had ze sinds het 1-daagse event ook een behoorlijk aantal dingen veranderd. Zoals elke dag met aandacht ontbijten. En niet meer elke zaterdag achter haar laptop kruipen. En een van de dingen die ik geweldig vond, wil ik graag met jullie delen. Een kleine bonus-tip!

Bonustip van Anne

TIjdens de workshop hadden we het over het nemen van adempauzes gedurende de dag. Omdat we soms zo in hoofd zitten dat we vergeten te ademen. Adempauzes helpen je even uit je hoofd, in je lichaam wat zorgt voor rust en hernieuwde focus. Een app op je telefoon kan je hier bij helpen maar Anne had een chrome plugin op haar computer gezet. Die zorgde ervoor dat ze elke 20 minuten even werd herinnerd om te ademen. Daar wordt ik nou helemaal blij van, hopelijk helpt het jullie ook.

Wil je weten welke plugin het was of heb jij ook een tip om ontspannen te ondernemen? Laat dan hieronder jouw reactie en eventueel je mailadres achter!

4 antwoorden
 1. idaline
  idaline zegt:

  Zelf ben ik ook heel druk en weet dat ik iets moet veranderen voordat mijn lichaam zelf stop zegt. Ik ben ook dol oo mijn werk en heb ook alles voor anderen over waardoor ik mezelf vergeet. Ik wil dit echt gaan veranderen. Graag wil ik weten welke Plugin je bedoelt.

  Beantwoorden
  • Lisette Tol
   Lisette Tol zegt:

   Hi Idaline, dank voor je reactie. En heel herkenbaar hoor; geven is soms zo veel makkelijker dan ontvangen. Maar je kunt het oefenen, echt. Ik word er ook steeds beter in :-). Als je me even een mail stuurt, zorg ik dat je de plugin krijgt. En heb je je al opgegeven voor de gratis coachcall?

   Beantwoorden
 2. Brenda Serree
  Brenda Serree zegt:

  Fijn dat je ons eraan herinnert dat die balans zo belangrijk is. Het lukt me steeds beter, maar lang niet altijd. Vooral niet nu vlak voor de zomervakantie, er ‘moet’ nog zoveel af. En je laatste tip is ook waardevol. We willen alles maar zelf doen. Ik weet inmiddels hoe uitbesteden je meer in je kracht zet. Het is de investering waard. Ik wens je alvast een fijne zomer, Lisette en tot snel bij Bewust Amsterdam?

  Beantwoorden
  • Lisette Tol
   Lisette Tol zegt:

   Hi Brenda, graag gedaan. En wat goed dat je al aan het uitbesteden bent. Fijn is dat he? Succes nog even met de laatste loodjes en jij ook een heerlijke zomer gewenst! En zeker tot snel bij Bewust Amsterdam.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *