, ,

Wil je dat jouw bedrijf in je vakantie doorloopt?

Nog even en dan is het echt tijd voor mijn vakantie! Genieten, opladen en relaxen. Heerlijk, ik kijk er enorm naar uit! Maar ik ken heel veel ondernemers die het gevoel hebben dat ze in een spagaat zitten als ze op vakantie gaan. Ze zijn bang dat hun bedrijf stilstaat als ze er niet zijn.
Maar gelukkig kun je ook écht van je vakantie genieten zónder dat alles stil staat. Ik heb drie geheimen voor een bedrijf dat doorloopt tijdens jouw vakantie op een rijtje gezet.

 1. Automatiseer zo veel mogelijk

Kijk of je zoveel mogelijk werkzaamheden kan automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld je nieuwsbrieven gewoon door laten lopen door ze vooraf te schrijven en ze dan in te plannen. Ik werk zelf bijvoorbeeld nog met Mailchimp en daar kan ik instellen op welke datum de nieuwsbrief er uit moet. Hetzelfde kun je doen met je social media berichten. Op Hootsuite of Buffer kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig voor een aantal weken posts inplannen voor op je Twitter, Facebook en LinkedInprofiel. Ook is het handig om een autoresponder op je mail te zetten waarin je vertelt dat je komende weken op vakantie bent. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat dat niet handig is, maar als je nog geen VA hebt die jouw mail leest is dit wel de handigste manier om mensen te laten weten dat je er niet bent.

 1. Besteed taken uit

Tijdens je vakantie kun je er ook voor kiezen om taken uit te besteden aan iemand anders. Zo laat ik in mijn vakanties mijn mail door iemand lezen en lopen mijn yogalessen gewoon door omdat ik daar invallers voor geregeld heb. Dit geeft mij alle rust om lekker te genieten en mijn klanten zijn blij dat ze gewoon lessen kunnen volgen en antwoord krijgen op hun vragen. Deze vakantie wordt er bijvoorbeeld een heel nieuw onderdeel aan mijn website gebouwd door mijn VA terwijl ik weg ben, zodat ik zodra ik terug ben daar lekker mee aan de slag kan.

 1. Plan je werktijd als je tóch dingen moet doen in je vakantie

Niet voor iedere ondernemer is het haalbaar om gewoon de deur achter zich dicht te trekken. Misschien zijn er zaken die toch gedaan moeten worden en heb je (nog) niemand die die taken van je over kan nemen. Dan is het handig om te kijken of je voor jezelf die werktijd in kunt plannen. Voor mij werkt het heel goed om elke dag vroeg te starten en per dag een uur, of misschien twee wat te doen. Daarna ben ik dan de hele dag vrij en kan ik lekker genieten. Ook is het fijn om bijvoorbeeld te kijken dat er ook dagen zijn dat je echt helemaal niet met je werk bezig bent, misschien kun je bijvoorbeeld om de dag werken.

En nog een extra tip: zorg ervoor dat je niet meteen weer ‘in je bedrijf’ stapt als je terug bent van je vakantie, maar plan tijd in voor alle zaken die zijn blijven liggen en om jezelf weer even op de hoogte te stellen van wat er speelt. Bijvoorbeeld het doornemen van je mailbox, reacties op je social media berichten en het maken van een werkplanning.

Heb jij zelf een goede tip? Of herken je het dat je het lastig vindt op vakantie te gaan als ondernemer? Je kunt hieronder je reactie achterlaten, ik lees je graag!

 

4 antwoorden
  • Lisette Tol
   Lisette Tol zegt:

   Hi Zoë, goede vraag, zat te twijfelen of ik het uit zou leggen maar dan nu hier :-). Het is dan net zoiets als op FB plaatsen dat je op vakantie bent, waardoor inbrekers weten dat je er niet bent hihi. Moet er zelf om lachen maar wel serieus waar mensen bang voor zijn en dit soort dingen afraden.

   Beantwoorden
  • Lisette Tol
   Lisette Tol zegt:

   Hi Marloes, waar meld je je aan? Is dat wel op deze site? Dan kijk ik het even na. Misschien kun je anders het e-book downloaden, dan kom je automatisch ook op de lijst voor mijn e-zine. En excuus voor het lange wachten. Morgen weer een nieuw e-zine, hopelijk lukt het voor die tijd :-). Warme groet,
   Lisette

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *