,

Tip 2 – Maak je stappen concreet, haalbaar en klein

Vaak als we plannen hebben zijn ze te vaag en vrijblijvend. Je bedenkt bijvoorbeeld dat je ‘meer wilt gaan sporten’. Maar de vraag is dan wat je precies wilt gaan doen.

En wanneer, hoe vaak?  Handiger is het om dan te zeggen ‘ik ga minimaal 5 keer per week een half uur wandelen’. Door het zo helder en concreet te maken wat je gaat doen, maak je het veel makkelijker om het ook echt in te gaan plannen.

Maar kijk nu eens even naar jouw concrete plan; 5 keer per week een half uur. Is dat echt haalbaar? Of zijn er dagen dat je dat eigenlijk niet redt? Of dat het je stress gaat opleveren om het wel te doen, terwijl je dat wandelen nu juist wilde doen voor meer energie én meer rust! Misschien is 3 keer in de week wel haalbaar en kun je daar ook tevreden mee zijn. Hoe behapbaarder je het maakt, hoe groter de kans op succes!

De grootste valkuil van nieuwe plannen is dat we vaak de neiging hebben om de lat te hoog te leggen. Zoals in het voorbeeld van het wandelen. Als je normaal nooit wandelt en nu ineens DRIE keer per week een HALF UUR gaat wandelen; dat klinkt agenda technisch misschien haalbaar, maar vaak werkt dit niet. Het gevolg is dat je alweer bent afgehaakt voordat je goed en wel begonnen bent.

Kijk eens wat de kleinst mogelijke stap is die je kunt zetten. Hoe zou het zijn als je begint met 1 keer per week 5 of 10 minuten wandelen. De kans dat het lukt is veel groter toch? En van daaruit bouw je het uit. Dan ga je bijvoorbeeld 2 keer week, of 1 keer 20 minuten. Zo zorg je ervoor dat je heel gemotiveerd blijft, en dat je echt nieuw gedrag kunt gaan aanleren.

Start dus met hele kleine stapjes en je zult verbaasd staan over de grote veranderingen die dat teweeg kan brengen. Je zult zien dat als je eenmaal een eerste kleine stap hebt gezet, die stap erna al wat makkelijker zal gaan. Zo gaat die bal vanzelf weer rollen en voor je het weet ben je op volle kracht op weg naar jouw doel!

Opdracht

Ga nu eens voor jezelf na welk plan jij graag zou willen uitvoeren, maar waar je tegenaan hikt. Hoe zou het zijn als je dat voor elkaar kreeg? Wordt je er blij van? Is het een vaag plan, kun je het dan wat concreter maken? En wat zou een eerste kleine stap kunnen zijn om jouw doel te bereiken?

Aan de slag?

Dit is de tweede stap uit een serie van vier manieren om al jouw plannen ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. Wil je weten wat er voor nodig is om niet alleen je doelen te behalen, maar ook echt door te breken naar het volgende niveau in jouw business?

Geef je dan nu op voor mijn nieuwe gratis online training!

AANMELDEN

Warme groet,

Lisette

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *