5 Leiderschapslessen van Obama voor in je business
Ik ben nooit fan geweest, heb nooit echt idolen gehad. Oké, een klein beetje dan. Madonna, Prince en de hoofdrolspeelster in Flashdance. Die vond ik er wel uitspringen in mijn vroege jeugd. En inderdaad, je raadt direct mijn leeftijd ;-). Maar goed, geen écht idool dus. Toch is er één persoon die voor mij dicht bij een idool in de buurt komt. Iemand die ik echt heel erg bewonder als het aankomt op charismatisch leiderschap. Namelijk oud-president Barack Obama. En laat hij nou afgelopen oktober in Nederland zijn om zijn leiderschapslessen te delen. Ik was één van de lucky ones die de kans kreeg hierbij aanwezig te zijn. En ik deel graag met je wat ik hier leerde.
Voordat ik dat doe even heel kort wat meer over mijn visie op leiderschap. Want heel eerlijk, je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid. Trainingen, workshops, coachtrajecten, lezingen, boeken; het is leiderschap wat de klok slaat. Inspirerend Leiderschap. Natuurlijk Leiderschap. Krachtig Leiderschap. Klink allemaal geweldig! Maar leiderschap leren uit een boekje of een training werkt helaas niet. Leiderschap gaat juist níet over weten, maar over doen wat nodig is.
Als businesscoach werk ik daarom met mijn klanten nooit uitsluitend aan businessstrategie. Er komt óók altijd een groot deel van zo’n traject aan op leiderschap. Essentieel als je met je bedrijf naar het next level wilt groeien. We kunnen nog zoveel weten, bijvoorbeeld over waar we met ons bedrijf naar toe willen en wat we daarvoor moeten doen. Ik zou je in theorie een briljante businessstrategie kunnen voorkauwen. Maar alles staat of valt met wie JIJ daar als ondernemer voor moet zijn. Of je bent wie je moet zijn, om te doen wat je moet doen, om zo je gewenste doel te bereiken. Oftewel, het fundament van je bedrijf, dat ben jij.
Dus hier zoals beloofd de lessen die ik leerde van één van de grootste wereldleiders ooit, Barack Obama. Mijn advies daarbij: lees het niet alleen, maar ga er echt mee aan de slag en laat je hier eventueel in coachen. Obama zelf heeft zich hier ook in laten coachen!
1. Investeer in je ‘most important project’
Work-life balance is altijd een uitdaging. Ook voor iemand als Obama. Hij vertelde hier heel open en eerlijk over. Obama hamerde erop om goed te bedenken wat nou écht belangrijk is in je leven. En investeer dan ook in je meest belangrijke project! Die work-life balance waar Obama over sprak, is iets waar ik zelf als ondernemer al meer dan 10 jaar mee bezig ben, om mensen hierin te trainen. Eerst in mijn trainingen binnen de corporate wereld, daarna als onderdeel van de businesstrajecten met de ondernemers die ik coach.
Obama vertelde: “Ik weet zeker dat als ik op mijn sterfbed lig, dat ik denk aan de momenten dat ik de hand van mijn dochters vasthield en ze meenam naar het park. Dus investeer je tijd overeenkomstig. Veel van mijn medewerkers hebben jonge gezinnen. Ik adviseer ze; investeer minstens evenveel tijd in dit “belangrijkste project”, als in het project waar je voor wordt betaald.”
Echt, ik vind dat een geweldig advies van deze wereldleider! Met stip mijn nummer 1. Niet alleen omdat je dan meer voldoening haalt uit je leven en bezig bent met de zaken die er écht toe doen. Maar ook omdat jij het fundament bent van je business. Dus als jij lekker in je vel zit, genoeg tijd hebt voor je gezin en voor ontspanning, dan haal je automatisch óók meer uit je business.
2. Geloof in wat je zegt
“Don’t use big words, when small words will do.” Je hoeft geen geweldige spreker te zijn, maar mensen luisteren naar je omdat je gelooft in wat jij zegt. Mensen kijken door maskers heen. Je VOELT het of iets authentiek is of niet. Of ze JOU zien. Dat is heel belangrijk! Obama schreef zijn toespraken zelf. Dat voelen mensen.
Zijn dringende advies aan alle ‘leiders’: Vertel je eigen verhaal. Neem de tijd om helder te krijgen waar het volgens jou écht om gaat. En blijf hier trouw aan. Ook al zijn mensen het wellicht niet altijd met je eens. Ze voelen wel dat je ergens voor staat en dat maakt je echt.
In mijn ogen ook een belangrijk punt om je als ondernemer bewust van te zijn. Zeker in deze snelle wereld waarin de concurrentie op sommige gebieden moordend is. En waarbij je ziet dat veel ondernemers zich dan kunnen verliezen in vergelijken, napraten wat werkt bij anderen en copy cat gedrag. Blijf bij jezelf. Bij jouw verhaal. Bij jouw unieke missie en visie. Draag dat uit, doe wat nodig is om dat neer te zetten in de wereld.
3. Geef de koers aan en durf los te laten
“Je hebt nu twee miljoen medewerkers. Je kan er vergif op innemen dat er sowieso eentje is die er een zooitje van maakt”. Dit was een van de eerste dingen die Bob Gates meegaf aan Obama toen hij aantrad als president. De vraag is, hoe zorg je dat je organisatie op koers blijft wanneer je niet alles zelf onder controle hebt? Ook als dingen even tegen zitten. Het advies van Obama was om organisaties en systemen te bouwen die zorgen dat alle basisprocessen goed lopen.
En zorg er dan voor dat je daar mensen op zet, waarvan je zeker bent dat ze hoe dan ook de klus kunnen klaren. Hierdoor hoef je niet te micro-managen. En kun jij je als leider focussen op de meer strategische zaken. En vertrouw erop dat excellente mensen de weg kunnen bouwen, maar zorg dat jij als leider wel duidelijk aangeeft in welke richting ze deze moeten bouwen.
Creëer een cultuur waarin je dingen ook los kunt laten. Dus geef het goede voorbeeld en laat bijvoorbeeld geen ruimte voor gebrek aan integriteit en voor oneerlijkheid. Zorg voor regels en principes die duidelijk maken waar je als organisatie voor staat.
4. Kom uit je bubbel
Obama vertelde dat hij zich heel bewust was van de ‘bubble’ van het witte huis. Om nog contact te houden met ‘de echte wereld’ was zijn eerste oplossing om zijn schoonmoeder in huis te halen. Briljant toch? Iemand die af en toe gewoon tegen iedereen riep; doe eens even normaal!
En zo leven ook wij ons leven in onze eigen bubbel. Onze bubbel van school, werk, vrienden en familie tot de buurt waar je woont en de krant die je leest. En naarmate je hoger in een organisatie komt, wordt die bubbel steeds hardnekkiger. Als mens zoeken we altijd naar bevestiging. Dus omringen we ons graag met mensen zoals onszelf. Die onze eigen gedachten en waarden bevestigen. Maar daarmee is er dus een heel deel van de wereld en het leven waar je totaal geen idee van hebt! Daarom stelt Obama dat iedere organisatie een feedback systeem nodig heeft om de bubbel te doorbreken. Zowel van buiten je organisatie, als van binnenuit.
Obama deed dat dus door zijn schoonmoeder in huis te halen. Dat is misschien een beetje rigoureus 😊. Maar daarnaast zorgde hij ervoor dat hij elke dag 10 brieven las. Een hele kleine selectie uit de duizenden brieven van burgers die het Witte Huis ontvangt. Bijvoorbeeld een brief waarin een oudere dame haar wekelijkse uitgaven op een rij zette om duidelijk te maken wat zij allemaal moest betalen van haar beperkte pensioen.
Dat lezen van die 10 brieven deed Obama elke dag en het hielp hem om zicht steeds te beseffen dat het géén abstracte kwesties zijn waar je als leider mee bezig bent. Dat de keuzes die hij maakte miljoenen individuen raakte. En dat het ging om echte mensen, met echte verhalen.
Door je open te stellen en leren in te leven in deze verhalen van anderen, kan je hen meenemen in een verandering. Ik geloof heilig in wat Obama hier zegt in mijn ogen zou je in elk bedrijf dus moeten kijken hoe je uit je ‘bubble’ blijft. En hoe je een feedback systeem kan integreren in jouw business.
5. Durf dingen niet perfect te doen
Wil je weten hoe leiderschap en business-strategie ervoor zorgen dat je op de meest ontspannen manier kunt groeien met je bedrijf?
Binnenkort geef ik hierover een online training. Hierin deel ik 3 stappen die nodig zijn om zonder stress naar het next level van je business te kunnen groeien. Ben jij erbij?
Meld je hier aan: www.lisettetol.nl/gratis-training
Lisette
Inspirerend artikel Lisette! Dankjewel. Geweldig dat je dit van Obama zelf hebt gehoord.
Zo waar! Dank je Obama, dank je Lisette, voor het delen.
Het zijn de kleine dingen, die de grote veranderingen brengen.
Maar vaak zijn we “blind” voor die kleine dingetjes, we zien ze niet.
Soms moeten we onze verziend bril even verwisselen voor een leesbril.
Daarmee kunnen we wat beter de “kleine lettertjes” lezen.
Dank je wel, voor het aanreiken van de “leesbril”.
Dankjewel, Lisette,
voor het delen van deze waardevolle lessen.
Waar, mild, activerend én inspirerend!