,

Tip 3 – Werk aan je belemmerende overtuigingen

Lisette Tol Business Coach

Heb jij ook een hoofd vol plannen, maar lukt het maar niet om in actie te komen? Grote kans dat jouw belemmerende overtuigingen je klein houden, of jou houden waar je nu bent. Dat je innerlijke criticus jou tegenhoudt om de juiste stappen te gaan zetten. Maar er is goed nieuws! Je kunt hier zelf wat aan doen en het is echt heel eenvoudig.

Wat is een belemmerende overtuiging nu eigenlijk?

Eerst even kort wat meer over zo’n overtuiging. Een overtuiging ontstaat vanuit conclusies die je uit ervaringen en gebeurtenissen trekt, waardoor je iets ‘zeker’ gaat weten. Een voorbeeld: als klanten allemaal tegelijk even niets van zich laten horen, kun je gaan geloven dat je ‘toch geen goede coach bent’. Belemmerende overtuigingen zijn negatieve opvattingen die je er, bewust of onbewust, over jezelf of de wereld om je heen op na houdt. En waarvan je bent gaan geloven dat het de waarheid is.

Een paar van die overtuigingen die vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • ik kan het niet.
  • ik ben niet goed genoeg.
  • ik ben het niet waard.
  • als ik heel duidelijk zeg wat ik wil, dan vinden ze me niet leuk meer.

Belemmerende overtuigingen zijn alleen dus niet de waarheid. Maar ze voelen vaak wel zo. We geloven deze  ‘innerlijke criticus’. Dat deel van ons wil ons beschermen. Tegen falen, pijn, afwijzing, verzin het maar. En het is ook die innerlijke criticus die je ervan weerhoudt om in actie te komen, die je ervan weerhoudt om je dromen waar te maken en die jou klein houdt. En dat is jammer! Voor jou, maar ook voor de mensen die jij zou kunnen helpen met jouw dienst.

Hoe zorg je dat jouw overtuigingen je niet meer belemmeren?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om dat stemmetje een weerwoord te geven. Om het uit te dagen. Een hele mooie, eenvoudige maar ook uiterst effectieve manier om uit die belemmerende overtuigingen te komen is door jezelf de vier vragen van Byron Katie te stellen.

1. Is het waar? 

Je stelt jezelf de vraag ‘is het waar?’ Bijvoorbeeld: ‘is het waar dat ik onaardig ben als ik duidelijk op mijn strepen sta’. Of ‘is het waar dat ik nog niet goed genoeg ben om mijn diensten aan te bieden?’ Neem niet meteen genoegen met het eerste antwoord, maar neem even de tijd om er bij stil te staan en te voelen of het echt waar is.

2. Kun je absoluut weten dat het waar is?

En weet je 100% zeker, zonder enige twijfel dat het waar is? Bijvoorbeeld: Weet jij 100% zeker dat jij onaardig bent als je op je strepen staat? Of dat je nog niet goed genoeg bent om je diensten aan te bieden?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je in die gedachte gelooft?

Welke prijs betaal jij voor het hebben van die gedachten, welke prijs betaal je in je relatie, in je succes, in je zelfvertrouwen, in je geluk? Bijvoorbeeld: Welke prijs betaal jij voor het vasthouden van de gedachte dat jij niet aardig bent als je op je strepen staat? Of door te geloven dat je nog niet goed genoeg bent om je diensten aan te bieden? Schrijf het op.

4. Wie zou jij zijn zonder die gedachte?

Als ik deze gedachte niet zou hebben, als deze gedachte niet waar zou zijn. Wie zou ik dan zijn zonder deze gedachte? Bijvoorbeeld: Wie zou jij zijn zonder de gedachte: “Ik ben niet aardig als ik op mijn strepen sta”. Of “ik ben nog niet goed genoeg om mijn diensten aan te bieden”.

Je zou een waardevol iemand zijn in deze maatschappij omdat jij je kennis, ideeën en inzichten met anderen deelt. Zonder de beperking dat je niet de moeite waard bent. Je zou vrij en bevrijd zijn van de gedachten die je klein houden en je ervan weerhouden je volledige potentieel te leven.

5. Keer je belemmerende gedachte om

Dit is jouw overtuiging/ gedachte, maar zou het omgekeerde van deze overtuiging ook waar kunnen zijn? In de laatste stap draai je – na de 4 vragen – de overtuiging om en kom je erachter dat de omgekeerde overtuiging net zo waar is, zo niet nog meer waar kan zijn. Draai het om: Ik ben aardig als ik op mijn strepen sta. Of ‘ik ben goed zoals ik ben en wat ik te bieden heb is de moeite waard.’ Kan deze overtuiging net zo waar zijn, of nog meer waar?

Als je jezelf deze vier vragen stelt zult je merken dat het tegenovergestelde net zo goed waar kan zijn. Vind een aantal voorbeelden die de omkering ondersteunen. De voorbeelden hoeven niet op het terrein van je belemmerende overtuiging te liggen, bijvoorbeeld je business, maar kunnen ook betrekking hebben op bijvoorbeeld je privéleven.

Lukt het niet? Welke overtuiging kun je óók geloven?

Als de omkering  te moeilijk is, stel jezelf dan de vraag wat kan ik hier ook over geloven? Welke overtuiging kan ik ook hebben, die mij dichter bij mij doel brengt? Bijvoorbeeld ‘Ik kan op mijn strepen staan én aardig zijn’. Of ‘Ondanks dat ik nog dingen wil leren, kan ik toch mijn diensten aanbieden, want ik weet dat mensen hier nu al mee geholpen zijn’.

Nog even de 5 stappen op een rij

– Is het waar?
– Kun je 100% zeker weten dat het waar is?
– Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je in die gedachte gelooft?
– Wie zou jij zijn zonder deze gedachte?
– Keer je gedachte om.

Welke overtuigingen staan jou nog in de weg? Heb jij nog andere tips om ze te veranderen? Of heb je vragen? Ik kijk uit naar je reactie, je kunt deze hier onderaan achterlaten.

 

Dit is de derde tip uit een serie van vier manieren om al jouw plannen ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *